Potkali jste ve městě vašeho známého a poté, co se s vámi rozloučil, jste si uvědomili, že je vyučený elektrikář? Kdybyste zavedli rozhovor na odborné téma, třeba by vám položil dvě zásadní otázky:

Jak jsou na tom vaše zásuvky a prodlužovací šňůry

Moderní doba přináší i jisté výhody v oboru elektro. V první řadě je trh doslova zaplaven výrobky světelné techniky na bázi LED diod, s nimiž lze docílit opravdu značných úspor ve srovnání s klasickými wolframovými žárovkami. V praxi to zároveň znamená velké snížení odběru elektřiny a zátěže světelných okruhů. Například tam, kde se v obývacím pokoji dříve svítilo šestiramenným lustrem se stowattovými žárovkami, byl odběr po dvouhodinovém pobytu v obýváku 1,2 KWh, zatímco dnes byste ve stejném lustru odebírali LED diodovými žárovkami zhruba 0,17 KWh.

elektrikář při práci

Výhodné je to i pro majitele starého hliníkového vedení, protože svícením v lustrech jsou hliníkové vodiče pouze v minimální zátěži. Jiná situace ovšem nastává u okruhů zásuvkových. Dnes se totiž v domácnostech vyskytuje velké množství spotřebičů, a zapojíte-li jich více najednou do jednoho zásuvkového okruhu, můžete jej i přetížit. Chcete-li mít jistotu, jak jsou na tom vaše zásuvky a prodlužovací šňůry, ptejte se elektrikáře v Praze 7 a nechte si poradit s řešením případné nápravy.

nářadí elektrikáře

Jak je na tom vaše rozvodná deska

Na řadě míst jsou po rekonstrukci elektrických rozvodů vyměněny i rozvodné krabice s jističi a vše tudíž odpovídá moderním technickým požadavkům, co se týče bezpečnosti elektrických zařízení. Ale zdaleka to neplatí pro veškeré objekty, někde byste objevili ještě staré bakelitové jističe přišroubované na dřevěné překližkové desce. V některých bytech jsou stále v provozu šroubovací pojistky a tato řešení jsou možná již za zenitem své životnosti. Uvědomte si, že se jedná o systémy staré padesát až sedmdesát let, a že mohou být poškozena v důsledku svého stáří.