Mikrobiologie je věda, která se zajímá doslova o mikro život. Do této skupiny patří různorodá společnost, ovšem nejčastěji sem počítáme bakterie, viry, ale také mikro houby a někdy i paraziti. Viry sem ale patří trochu neprávem. Ty totiž nejsou klasifikováni jako živé organismy, ale částice, které jsou při své replikaci závislé na živých hostitelských buňkách. Bakterie jsou jistě každému z nás velmi blízce známé. Nedají se ale vždycky spojovat pouze s nemocemi, naopak, všichni lidé si v sobě a na sobě nosí tolik bakterií a dalších mikro životů, že jejich počet převyšuje počet našich buněk v těle (množství bakterií spojovaných s lidským organismem je asi 1014).

Escherichia coli

Jsou to různí zástupci korynebakterií, stafylokoků i streptokoků, v ústní dutině neisserie, ústní streptokoky nebo třeba Rothia dentocariosa. Střeva jsou ale hlavním místem, kde bakterie najdeme. Tady se nejlépe daří anaerobům a mikroaerofilním bakteriím. Může se jednat o nejčastější enterobakterie jako je E. coli, Citrobacter nebo klebsielly, najdeme zde také i třeba clostridie, lactobacily nebo bifidobacterie. Co se týká nemocí, které bakterie způsobují, těch je celá řada. V dnešní době jsme ale zvyklý, že antibiotika obvykle pomohou, takže se těchto nemocí nemusíme bát.

zdravé trávení

Důležité je ovšem zdůraznit, že bakterie díky své genetice, si umí velice rychle vytvořit rezistenci a tím pádem jsou proti nim antibiotika už neúčinná. Všeobecně se mezi odborníky ví, že k tomuto problému dochází, proto existují různá antibiotická střediska, která hlídají různé statistiky a dávají svolení k užití některých nejsilnějších antibiotik, aby se předcházelo jejich nadužívání, a tedy také vzniku rezistence. Není také tajemstvím, že mnohé bakterie nám pomáhají s výrobou některých potravin, až už se jedná o kvašené zelí, acidofilní mléko nebo sýry.