Olivový olej Olivum patří k nejoblíbenějším rostlinným olejům v domácnosti. Využívá se pro teplou i studenou kuchyni a je vhodný i pro tepelnou úpravu smažením. Aby měl v našem jídelníčku skutečně pozitivní přínos, musí se však jednat o olej kvalitní, tedy nikoli z pokrutin, nýbrž o olej extra panenský a v BIO kvalitě. Co to vlastně přesně znamená, a co si pod tím představit?

olivový olej s rajčaty

Extra panenský je poměrně často slýchaný výraz, který se týká pouze olejů lisovaných z celých plodů v prvním lisování, a to pouze za studena. Tím pádem je v oleji obsaženo vše, co v něm má být, a v zachované původní jakosti. Kdyby se lisovalo za vyšších teplot, došlo by ke ztrátě cenných enzymů a k poklesu obsahu některých živin, zejména vitamínů, které zde působí synergicky.

olej lisovaný z oliv

BIO znamená, že jsou olivovníky pěstovány postupy tradičními, pouze s přírodními hnojivy a bez použití toxických herbicidů a pesticidů, tedy jinými slovy bez jedovatých chemických postřiků proti rostlinným a živočišným škůdcům.

Další využití olivového oleje

Vyživení pokožky po koupeli – příliš časté sprchování v chlorované vodě, anebo častý pobyt v plaveckých bazénech, kde je chlorovaná voda běžným standardem, nesvědčí nejen našemu organismu obecně, ale v první řadě pokožce. Ta dostává doslova zabrat, je nadměrně vysušována a chlorové sloučeniny poškozují její buněčnou strukturu. Je velmi žádoucí se o pokožku starat zejména potíráním vhodným tělovým mlékem.

Jenže není mléko jako mléko, a řada těchto výrobků není zrovna valného složení. Některá tělová mléka obsahují cizorodé složky a tím pádem nejsou pro pokožku příliš efektivní. Zkuste raději přesedlat z tělového mléka na kvalitní extra panenský olivový olej v BIO kvalitě. Dodá do pokožky a skrze krevní oběh i do celého těla mnoho potřebných živin, a to bez jakýchkoli chemikálií, které nemají se zdravím nic společného.